Lim Kit Siang will NOT accept Najib Razak’s challenge to a debate..

Lim Kit Siang: “Malu Apa Bossku” campaign violates Rukunegaru…

26 May 2019

AFTER his debate with DAP leader Lim Kit Siang failed to materialise, former prime minister Najib Razak said he is not thinking about debating anyone else.

But he is open to challenges from others, he said.

“I have no plans for future debates,” he said, after a meeting with Penang Umno leaders in Seberang Jaya today.

”If there are others who want to challenge me, I will think about it.”

Earlier last week, Lim and Najib had agreed to spar verbally on how Malaysia became a global kleptocracy, a topic suggested by the DAP veteran.

But a day later, Lim had decided not to go ahead with it, saying he had been advised against it because the debate might be turned into a Malay versus Chinese conflict.

Najib said as far as the public is concerned, his side had scored ”a huge moral victory” even though the debate did not proceed.

”Because you (Lim) demanded for and challenged me to a debate but you backed down. It shows that you lack the moral courage to go ahead with it.

“This is a huge moral victory even though the debate did not take place,” he said.

Najib said Lim backing out from the debate also has implications on the DAP veteran leader’s political credibility.

“I think it’s going to leave an indelible impression of him as a political leader on the minds of the people,” the former Umno and Barisan Nasional leader said.

He reiterated that by failing to go through with the debate, Lim has lost the right to attack him.

“Morally speaking, from the political sense, he has lost terribly. He now has no right to reprimand me.

“On principle, you (Lim) have denied yourself of the moral responsibility to attack me in the future

THE MALAYSIAN INSIGHT

‘IT’S A HUGE MORAL VICTORY FOR ME’ – DECLARES NAJIB – ‘KIT SIANG HAS LOST TERRIBLY. HE HAS NO RIGHT TO REPRIMAND ME’: WRONG NAJIB! EVERYONE HAS THE RIGHT TO SCOLD A ‘THIEF’

23 May 2019

..

Najib is the most malignant political force in the history of Malaysia – global kleptocrat, habitual liar and greatest threat to the vision of a united, progressive and prosperous Malaysia

Najib adalah salah satu kuasa politik yang paling merosakkan dalam sejarah Malaysia — seorang kleptokrat global, kaki penipu, dan ancaman terbesar kepada satu visi Malaysia yang bersatu, progresif, dan makmur

Apabila bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mencabar saya untuk berdebat dengannya di dalam satu temubual dengan Free Malaysia Today pada hari Selasa yang lepas, perkara pertama yang terlintas pada fikiran saya adalah; patutkah seseorang itu berdebat dengan seorang kleptokrat yang mempunyai penyakit suka menipu ataupun memang kaki penipu.

Saya telah menambah, sekira berlakunya perdebatan ini, topik yang terbaik adalah “Bagaimana Malaysia terjerumus menjadi sebuah kleptokrasi global dan bagaimana kita boleh kembali menjadi sebuah negara terulung yang berintegriti”.

Najib kelihatan tidak kisah dipanggil seorang kleptokrat dan kaki menipu dan bersetuju secara serta merta dengan topik tersebut, tetapi menambah secara licik: “Saya terima tajuk disarankannya tetapi seadilnya dan semoleknya kita perlu bincangkan topik-topik lain semasa debat ini.”

Menjawab cabaran ini, saya telah melantik Setiausaha Politik saya, Syahredzan bin Johan dan Ahmad Faiz Mustafa, Pegawai Perhubungan Parlimen saya untuk berurusan dengan pegawai Najib bagi memuktamadkan butir-butir perdebatan ini untuk dilangsungkan selepas Hari Raya.

Saya juga telah mengalu-alukan pandangan dan komen daripada rakyat Malaysia mengenai topik “Bagaimana Malaysia terjerumus menjadi sebuah kleptokrasi global dan bagaimana kita boleh kembali menjadi sebuah negara terulung yang berintegriti” ini untuk mengemelkan cadangan mereka kepada limkitsiang@gmail.com.

Sepanjang 48 jam yang lepas, saya telah menerima segunung nasihat melalui emel, Whatsapp dan telefon, termasuklah daripada rakyat Malaysia yang menetap di luar negara, menggesa saya untuk tidak berdebat langsung dengan Najib.

Tanpa ragu lagi, Najib memanglah satu kuasa politik yang paling merosakkan dalam sejarah Malaysia — dia bukan sahaja seorang kleptokrat dan kaki menipu, tetapi merupakan satu cabaran yang besar terhadap visi Malaysia yang bersatu, progresif, dan makmur dengan sokongan tidak bermoral dan tidak bertanggungjawab beliau terhadap politik penipuan, kebencian, dan ekstremis yang menyebabkan perpecahan perkauman dan keagamaan terburuk dalam sejarah Malaysia.

Berikut adalah beberapa contoh nasihat yang telah saya terima —

1. Daripada seorang ahli akademik melayu: “Najib tidak akan hilang apa-apa langsung dengan berdebat dengan anda. Dia tidak ada tempat untuk pergi kecuali dengan ke atas. Dengan berdebat dengan anda, dia akan mendapat sokongan kebanyakan orang Melayu. Debat ini hanya akan melibatkan anda berdua dan tak kiralah apa pun yang dibahaskan, dia akan menang perperangan politik ini. Semua ini belum dikira dari segi debat perkauman, ini semua hanyalah perangkap dia.”

2. Daripada seorang blogger melayu: “Soalnya kenapa Najib tiba-tiba cabar Lim Kit Siang berdebat? …Sebabnya cuma satu saja. Sebab Lim Kit Siang itu Cina dan mari dari parti DAP. Itu je… Maknanya Najib akan gunakan majlis debat dengan Kit Siang itu untuk membangkitkan sentimen perkauman habis-habisan… Sebab itu dia cabar Lim Kit Siang berdebat.”

3. “Kami, rakyat Malaysia tak nampak sebarang kebaikan pun daripada debat ini. Sebaliknya, anda hanya akan memanjangkan kredibiliti nama (Najib) yang sudahpun tercemar. Dia tak ada apa-apa lagi yang bernilai untuk disumbangkan kepada pembinaan negara. Tempat yang paling elok (untuk Najib) hanyalah Mahkamah Kehakiman dan itu sahaja.”

4. “Tolong jangan jalankan debat ini. Ia hanya akan mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Ia takkan membuktikan apa-apa yang rakyat belum tahu. Biarkan mahkamah yang tentukan. Anda takkan boleh menyakinkan penyokong dia. Dia hanya akan menyebabkan huru-hara dalam majlis ini dan anda akan menyalahkan diri sendiri buat sepanjang hayat.”

5. Saya telah mengikuti perkembangan politik semasa negara yang tercinta ini untuk sekian lamanya. Terutamanya, saya telah berminat dan mengikuti situasi politik sejak daripada berita mengenai skandal 1MDB muncul buat pertama kalinya pada tahun 2015. Saya sentiasa mengagumi ketabahan anda sebagai seorang ketua pembangkan, integriti anda sebagai seorang individu dan cinta anda untuk negara ini. Saya menulis hari ini untuk memujuk anda untuk tidak terjerumus kedalam perangkap Najib Razak, bekas Perdana Menteri kita. Pada waktu ini, sebarang debat dengan Najib dengan situasi Najib sebagai penyumbang utama kepada kehilangan kuasa yang bersejarah di Malaysia hanya akan memberi legitimasi kepada status Najib sebagai Ketua Pembangkang de facto Debat yang dicadangkan ini hanya akan memberikan ruang awam kepada Najib untuk menyatukan penyokongnya dan menguatkan rancangannya untuk kembali memerintah. Debat ini juga mungkin sebahagian daripada dedak yang ditaburkan untuk menguatkan kontroversi isu-isu perkauman yang Najib gunakan sejak kemunculan skandal 1MDB. Akhirnya, pada pandangan saya, debat ini adalah sebahagian daripada rancangan Najib untuk membuktikan yang anda adalah “kuasa sebenar” dalam Pakatan Harapan kepada penyokongnya. Dalam percaturan politik ini, Najib mempunyai lebih sedikit risiko kerugian dari anda.”

6. “YB Lim Kit Siang, tidak ada malunya, tetapi hanya kehormatan dalam menolak cabaran berdebat dengan bekas Perdana Menteri yang telah dimalukan ini apabila menerima cabaran ini hanya akan membawa kepada lebih banyak keburukan kepada negara.”

7. “Ia tidak memberi keuntungan kepada anda mahupun Pakatan Harapan untuk berdebat dengan Najib. Ia hanya akan memberikan kelebihan kepada kepada dia dengan memberikan dia peluang untuk menghentam kerajaan dan menyatakan kesuciannya dan untuk mengatakan yang dia hanyalah seorang mangsa konspirasi politik. Sesetengah rakyat Malaysia yang mudah terpengaruh mungkin akan mempercayai penipuan ini.”

8. “Saya telah mengikuti debat Parlimen sejak PH mengambil alih kerajaan, jika dia serius dan mempunyai hati nurani, dia akan berdebat dalam sesi Parlimen semasa dicabar oleh pelbagai menteri untuk mempertahankan polisi dan dirinya mengenai 1MDB, FGV dan Tabung Haji.”

9. “Apakah kebaikannya untuk rakyat Malaysia jika NAJIB diperbodohkan dan dimalukan anda dengan anda sebagai pemenang? Di mata semua rakyat Malaysia, dia hanyalah seseorang yang hidup segan mati tak mahu, yang hanya mampu menimbulkan rasa syak wasangka dan sentimen perkauman dikalangan orang Melayu.”

10. “Saya tabik pada niat murni tuan untuk menerima cabarannya sebagai seorang yang bermaruah, tetapi lawan pihak tuan telah membuktikan yang dirinya bukanlah seorang yang bermaruah, tetapi satu makhluk yang tidak mempunyai sebarang panduan moral ataupun rasa kesal, oleh itu dengan penuh hormatnya saya berasakan bahawa ia adalah satu perbuatan yang sangatlah naif untuk menganggap yang Najib akan berubah menjadi seorang insan yang bermaruah untuk berdebat dengan taraf yang diharapkan anda.”

Sejak awal tahun ini, telah terdapat satu cubaan keji yang sistematik untuk meningkatkan ketegangan perkauman dan keagamaan di Malaysia.

Contohnya, baru-baru ini seorang ketua NGO Muslim telah mengeluarkan satu kenyataan mengenai pengeluaran setem yang memaparkan Gereja St George di Pulau Pinang oleh Pos Malaysia.

Ketua NGO Muslim ini telah menulis di Facebook yang mana setem ini merupakan salah satu daripada contoh Islam dibuli sejak Pakatan Harapan mengambil alih pemerintahan Mei lalu dan ia boleh mengelirukan orang asing untuk menganggap yang Malaysia adalah sebuah negara Kristian, sedangkan setem ini adalah sebahagian daripada satu siri setem berkenaan tempat-tempat ibadat di Malaysia, dan dikeluarkan buat pertama kalinya pada tahun 2016, dua tahun sebelum Pakatan Harapan mendapat kuasa.

Memandangkan besar kemungkinan debat “Bagaimana Malaysia terjerumus menjadi sebuah kleptokrasi global dan bagaimana kita boleh kembali menjadi sebuah negara terulung yang berintegriti” diantara Najib dan saya ini boleh dimanipulasi menjadi satu konflik Melayu vs Cina, sedangkan perang melawan rasuah, penyalah-gunaan kuasa dan jenayah seperti pengubahan wang haram bukanlah satu isu perkauman atau keagamaan tetapi satu isu nilai murni dan pentadbiran yang baik, saya telah memutuskan untuk tidak meneruskan debat dengan Najib ini.

Kini DAP adalah merupakan salah satu parti komponen Kerajaan Pakatan Harapan dan satu disiplin baru diperlukan diantara parti komponen untuk mengutamakan kepentingan pakatan ini jika kita mahu berjaya dalam visi bersama yang dijanjikan didalam Manifesto Pilihanraya Umum Pakatan Harapan untuk membina satu Malaysia yang baharu — berterasan lima objektif utama iaitu menurunkan kos sara hidup rakyat, melaksana reformasi institusi, memberdayakan perkembangan ekonomi, memulangkan kuasa kepada Sabah dan Sarawak, dan membina satu Malaysia yang inklusif dan bersederhana.

Ini bukanlah kerja seratus hari atau bulan tetapi kerja bertahun dan berdekad. Ini adalah kerja yang memerlukan komitmen untuk membawa penyatuan, kebebasan, keadilan, dan kemakmuran untuk Malaysia dan semua rakyatnya, bukanlah mendalamkan polarisasi perkauman dan keagamaan ataupun menyebakan politik penipuan, kebencian, dan ekstrimis.

Saya sedar yang keputusan saya ini akan disambut dengan pelbagai tuduhan yang saya ini adalah seorang penakut. Kerjaya politik saya selama 53 tahun adalah terbuka untuk semua rakyat menghakimi sama ada saya seorang penakut ataupun tidak dan saya sentiasa bersedia untuk menerima penghakiman daripada rakyat. Tetapi, ada satu perkara yang saya tidak akan berkompromi — kepentingan utama negara dan semua rakyat Malaysia.

(Kenyataan Media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Gelang Patah pada hari Khamis 23 Mei 2019)

=================================

When former Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak, challenged me to a debate in an interview with Free Malaysia Today on Tuesday, my foremost thought was whether one should debate with a kleptocrat and a pathological or habitual liar.

I had added that if there is a debate, probably the best subject is “How Malaysia became a global kleptocracy and how we can become a leading nation of integrity”.

Najib did not mind being called a kleptocrat and a pathological or habitual liar, and agreed immediately to the topic, although he added cryptically: “But in fairness, we should also discuss other topics during the debate.”

In response, I said I was appointing Syahredzan bin Johan, my political secretary and Ahmad Faiz Mustafa, my parliamentary liaison officer, to liaise with Najib’s officers to finalise details of the debate after Hari Raya.

I also welcomed Malaysians who have views on the subject “How Malaysia became a global kleptocracy and how we can become a leading nation of integrity” to email their views and suggestions at limkitsiang@gmail.com.

For the past 48 hours, I had been inundated with an avalanche of advice through email, WhatsApp and even by phone, including by Malaysians from overseas, 99% of whom urged me not to debate with Najib at all.

Undoubtedly, Najib is the most malignant political force in the history of Malaysia – he is not only a global kleptocrat, a habitual liar but also the greatest threat to the vision of a united, progressive and prosperous Malaysia in his immoral, unconscionable and irresponsible support of the toxic and vicious politics of lies, falsehood, hate, intolerance and extremism to effect the worst racial and religious polarisation and national division in Malaysian history.

This is a sample of the advice which I have received –

1. From a Malay academician: “Najib has nothing to lose and everything to gain by asking you to debate. He has no where to go but up. By debating you he would have most Malays behind him. There will be only two of you and regardless your points he will win the political war. There is also a potential of a racial debate. This is a trap.”

2. From a Malay blogger: “Soalnya kenapa Najib tiba-tiba cabar Lim Kit Siang berdebat? …Sebabnya Cuma satu saja. Sebab Lim Kit Siang itu Cina dan mari dari parti DAP. Itu je…Maknanya Najib akan gunakan majlis debat dengan Kit Siang itu untuk membangkitkan sentimen perkauman habis-habisan….Sebab iu dia cabar Lim Kit Siang berdebat.”

3. “We, the rakyat cannot see any iota of benefit from this exercise. On the contrary, you will simply be extending respectability to his tarnished image. He has nothing of value to offer toward Nation building. His rightful place is in the Courts of Justice, and nowhere else.”

4. “Plse don’t do the debate. It has much more HARM than good. It doesn’t prove anything reasonable people know. Let the court decide. You can’t convince his supporters. He could even turn it into chaos and you’ll blame yourself the rest of your life.”

5. “I have been following politics in my beloved country for many years. In particular, I have been especially keen and interested in the political situation since news of the 1MDB scandal broke in 2015. I have always admired your tenacity as an opposition leader , your integrity as a person and your love for our country. I write today to implore you not to take the bait of a debate that is being dangled by our former pm Najib Razak. Any debate with Najib at this stage and in the prevailing situation of Najib being the main contributor to a historical loss of power in Malaysia, will only legitimize his undeserved status as the de facto leader of the Opposition. The proposed debate will serve to furnish Najib a public platform to rally his base and it may even strengthen his planned re entry into the powers of government. The debate may even be a fodder for the fermentation of racially divisive issues which Najib had so subtly played since the 1MDB debacle came to fore. Lastly, in my view, this debate is Najib’s attempt to portray you as the ‘real’ power behind the Pakatan government solely to rally the Malay votes to his advantage. It is a political gambit that Najib has less to lose than you.”

6. “YB Lim Kit Siang, there is no shame but instead honour in declining a debate challenge from a disgraced ex-premier when accepting such a challenge may bring more harm than good to our nation.”

7. “It serves neither you nor Pakatan Harapan to take Najib on in a debate. It will only benefit him by giving him the exposure and opportunity to whack the current government and protest his innocence and cry out that he is a victim of a political conspiracy. Gullible Malaysians may be persuaded to believe him.”

8. “I have been following the Parliament Debate since PH took over, if he is serious and have conscience he would have done it during Parliament sittings being challenged in IMDB, FGV, TH by many ministers to defend himself and past policy.”

9. “What good is it for the Malaysian public if NAJIB is made a fool and shamed by you and you are the overwhelming WINNER? To all Malaysians, he is just a DEADMAN walking with nothing to lose but to stir up doubts and racial sentiments among the Malays.”

10. “I salute you for harbouring a noble wish to do as a gentleman would do, but your target opponent has proven himself to be not a gentleman but a creature devoid of any moral compass or compunction, hence with due respect it’s extremely naive on your part to attribute even a thin glimmer of hope that Najib would, Voila!, transform into a gentleman for the debate to conform to your wishful thinking.”

In the past year, there had been a systematic and unconscionable attempt to intensify and escalate racial and religious polarisation in Malaysia.

The most recent example is the statement by a Muslim NGO leader regarding Pos Malaysia issuing a stamp featuring St. George’s Church in Penang.

The Muslim NGO leader took to Facebook to complain that the stamp was another example of how Islam was being bullied since Pakatan Harapan rose to power in May last year and that it could lead foreigners to think Malaysia is a Christian state when it actual fact, the stamp was part of a series on places of worship in Malaysia, which was first issued in 2016, two years before Harapan came to power.

As there is great likelihood that the debate on “How Malaysia became a global kleptocracy and how we can become a leading nation of integrity” between Najib and myself could be turned into a Malay vs Chinese conflict, when the battle against corruption, abuses of power and criminal conduct like money-laundering is not a racial or religious issue but an issue of good values and good governance, I have decided not to proceed with the debate with Najib.

The DAP is now a member of the Pakatan Harapan coalition government and a new discipline is needed among the component parties in the Pakatan Harapan coalition to also think of the interests of the coalition if we are to succeed in our common vision spelt out in the Pakatan Harapan general election pledge to build a New Malaysia – comprising the five pillar objectives to reduce the costs of living, achieve institutional reforms, engineer economic growth, restore power to Sabah and Sarawak and to build an inclusive and moderate Malaysia.

This is the work not of one hundred days or months but of years and decades. It calls for steadfast commitment to bring about unity, freedom, justice and prosperity to Malaysia and to all Malaysians and not deepening racial and religious polarisation or the vicious and toxic politics of lies, falsehoods, hate, intolerance and extremism.

I know my decision will be greeted with tempests of allegations that I am a coward. My 53 years of politics is an open book for Malaysians to judge whether I am a coward or not, and I am always prepared to subject myself to the judgement of Malaysians. However, there is one thing I will not compromises – the higher interests of the nation and Malaysians.

Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang in Gelang Patah on Thursday, 23rd May 2019)

Najib is the most malignant political force in the history of Malaysia – global kleptocrat, habitual liar and greatest threat to the vision of a united, progressive and prosperous Malaysia

..

Minutes before Lim Kit Siang issued a media statement announcing his withdrawal from a debate with Najib Abdul Razak, the latter said he received information that Pakatan Harapan was planning to pull the plug on the event.

In a Facebook posting this evening, the former premier said there were concerns within Harapan and DAP that Lim could be defeated.

“I notice that there are steps put in motion to cancel the debate. They are worried Lim might be vanquished in the debate,” he added.

Lim had cited concerns that the debate could be used to stir up racial sentiments and denied that his decision was due to cowardice.

Meanwhile, Najib claimed there were also those in Harapan who are concerned that he would raise issues which Lim (photo) would find difficult to deflect as well as expose the coalition’s propaganda as lies and slander.

“Harapan should have full trust and confidence in Lim because he has been DAP’s boss for more than 50 years.

“Harapan should know that nobody would be forced to watch the debate and that public funds would not be used for the event.

“In the spirit of democracy and transparency, let this debate proceed with the title suggested by DAP, which I had agreed to,” he added.

https://www.malaysiakini.com/news/477156

22 May 2019

KUALA LUMPUR: Sources close to Lim Kit Siang say there is much riding on his upcoming debate with former prime minister, Najib Abdul Razak, as the outcome will determine if Pakatan Harapan or Barisan Nasional win the May 2018 General Election.

“Kit Siang and Najib are finally going to face off, and the stakes couldn’t be higher,” an aide confirmed, “who ever wins this debate about kleptocracy or whatever, will decide who govern Malaysia after last year’s election.”

As the exciting debate follows Najib’s previously unattended ‘nothing to hide’ forum, the Kit Siang debate will be dubbed ‘nothing to lose’ as all the former premier needs is a media presence, a presumed DAP vs Umno narrative, and a few choice sound bites to claim victory.

Debating analysts say no further debates between the two political veterans are planned after this one, because if Najib did lose GE14, he could prove his innocence in court making such debates pointless.

Kit Siang Says Outcome Of His Najib Debate Could Determine Who Wins GE14

21 May 2019

..

PETALING JAYA: Lim Kit Siang has welcomed a debate dare from Najib Razak, but not before launching a volley of attacks on the former prime minister, labelling him a “pathological liar” and accusing him of deflecting questions on the 1MDB scandal.

“Probably, the best subject for debate is: ‘How Malaysia became a global kleptocracy and how we can become a leading nation of integrity’,” the veteran DAP leader said, responding to Najib’s remarks that he is willing to have a freestyle “anything goes” debate with Lim.

“The ball is in Najib’s court,” Lim added.

Let’s debate on kleptocracy, Kit Siang accepts Najib’s debate dare

..

KUALA LUMPUR: Najib Razak says he is willing to have a freestyle “anything goes” debate with his most fervent critic, Lim Kit Siang, after the DAP supremo resurfaced with a recent string of public attacks.

In an interview with FMT at his office here, the former prime minister said: “I answered Lim every time he made a statement, to the point of giving him the title of ‘Minister of Najib Affairs’ in one posting. So I think it is better to debate with Lim.”

Najib has often said that Lim is “obsessed” with him, but “I am willing to debate with him on issues so that we can highlight our stand on these issues and allow the people to judge for themselves”.

Najib also said Lim had quietened down after he was called “Minister of Najib Affairs”.

In his latest attack on Najib, the veteran DAP politician claimed that Najib’s “Malu Apa Bossku” slogan was against the Rukunegara as it tried to block reforms by the Pakatan Harapan (PH) government.

“In actual fact, the ‘Malu Apa Bossku’ campaign violates the fifth principle of Rukunegara and ‘Morality and Good Behaviour’, a challenge to the National Anti-Corruption Plan 2019-2023 and obstacle to the national mission to transform Malaysia from a global kleptocracy into a leading nation of integrity,” Lim had said.

However, Najib said “Malu Apa Bossku” was not a campaign as it is commonly portrayed but a natural response from the youth.

“They came up with the catchphrase, they made their own T-shirt designs and graphics. It is is something which comes from their hearts,” the former leader said.

He said the catchphrase “will live so long as the youth like it”.

“When they no longer do, it will cease to exist. But thankfully, the response so far has exceeded expectations.

“However, I must stress that when people say ‘Bossku’, it is not me that is the boss but the people. The people are the boss.”

On when he would debate with Lim, Najib said he was prepared anytime.

But he hoped Lim would understand that his schedule was constrained by his ongoing court cases.

“The PH government does not want me to be too free. But I will make time for Lim if he is willing to debate.

“It can be a freestyle debate, so to speak. He can ask me anything, even 1MDB. And I can ask him anything. In the spirit of a healthy democracy, he should take up the challenge.”

He said he was certain that Lim could make time for a debate as he does not hold any Cabinet position.

“If he is free enough to write multiple statements every day, he should certainly be free to debate.”

Najib to Kit Siang: Enough sniping, let’s have a debate

..

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s